czwartek, 31 marca 2016

Pisanka wuzetka



Składniki:
Forma owalna

Przygotowanie:
Biszkopt:
2 szkl mąki
1 ½  szkl cukru
¾ szkl kakao
3 jaja
1 szkl mleka
½ szkl oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
¾ łyżeczki soli
Cukier waniliowy

Bita śmietana: 
1 litr kremówki 30%
Pół literatki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny (Biedronka)
Pół literatki wrzątku

Polewa:
Tabliczka mlecznej czekolady Goplana
2 łyżki wody
2 łyżki mleka
¼ kostki margaryny 

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki

Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 1700 25minut (termooobieg).

Po ostudzeniu przeciąć na pół.
1 część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki (ilość wg upodobań).

Bita śmietana
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i pod koniec ubijania dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą kremówkę wyłożyć na biszkopt przesmarowany dżemem. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Schłodzić w lodówce.

Polewa:
Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na biszkopt.

Gotowe ciasto dowolnie udekorować i włożyć do lodówki.




Babka wielkanocna



Składniki na 2 babki:
Formy: 25x12cm + 35x12cm

Przygotowanie:
Babka:
9 jajek
1 ½  szkl cukru
1 ½  opakowania cukru waniliowego
3 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400ml oleju
3 łyżki wody
3 łyżki octu

Polewa:
Tabliczka mlecznej czekolady Goplana
2 łyżki wody
2 łyżki mleka
¼ kostki margaryny 
Wykonanie:
Całe jajka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać do nich przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać. Na końcu wlać olej, wodę i ocet i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do 2 form wysmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec w temp 1600 około 50 minut (termooobieg).

Polewa:
Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na babki.

Babki dowolnie udekorować.




poniedziałek, 28 marca 2016

Tarta z kremem i borówkami



Składniki:
Forma od  tarty
Przygotowanie:

Ciasto:
250g mąki
150g kostki margaryny
(Palma/Kasia lub masła)
½  szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%

Krem:
250 ml mleka
0,5 paczki budyniu śmietankowego
1,5  łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
125 dag masła lub margaryny Kasia/Palma ( temp. pokojowa)

Dodatkowo:
Dżem wiśniowy/czarna porzeczka
Borówki amerykańskie
Galaretka pomarańczowa

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto zwinąć w rulon i przenieść na blaszkę od tarty dociskając do brzegów. Wyłożone ciasto nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Ciasto piec w temp 180 stopni około 25 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.

Krem:
Prawie całe mleko zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę. Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać partiami zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzane ciasto posmarować dżemem, potem wyłożyć krem.  

Owoce/galaretka:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Na kremie poukładać borówki. Zalać ostrożnie stężoną galaretką.





niedziela, 20 marca 2016

Kruche babeczki brzoskwiniowe


Składniki:
Około 20-stu babeczek
Przygotowanie:

Ciasto:
250g mąki
150g kostki margaryny
(Palma/Kasia lub masła)
½  szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:
Brzoskwinie z puszki
Galaretka brzoskwiniowa
1 szkl wrzątku


Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto przełożyć do małych foremek, dociskając do brzegów. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Babeczki piec w temp 180 stopni około 10-15 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.

Owoce/galaretka:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Babeczki wypełnić brzoskwiniami (pokrojonymi w paski lub kostkę). Zalać ostrożnie stężoną galaretką.