Składniki:
Forma:
21x32cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
3 szt budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
0,5l mleka
1 budyń śmietankowy
2
łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
250 dag margaryny Kasia/Palma
(temp. pokojowa)
Galaretka:
2 galaretki
truskawkowe
2,5 szkl wrzątku
Dodatkowo:
borówki
amerykańskie,
malinki
lub inne owoce
|
Biszkopt:
Całe jajka
połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z
proszkiem i budyniem i chwilę mieszać.
Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego
piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego
patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę. Posmarować dżemem
porzeczkowym.
Krem:
Prawie
całą ilość mleka zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać
budyń i mąkę (można mikserem). Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie
powstały grudki. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać partiami zimny budyń i
miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć
na ciasto posmarowane dżemem.
Owoce/galaretka:
Galaretki
rozpuścić we wrzątku. Na kremie poukładać owoce. Zalać ostrożnie stężoną
galaretką.
|
poniedziałek, 9 maja 2016
Ciasto z kremem, galaretką i borówkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz