Składniki:
Forma:
21x32cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ptasie mleczko:
0,5 litra kremówki 36%
2,5 szkl wrzątku
2 galaretki brzoskwiniowe
Opcjonalnie:
Czekolada,
wiórki czekoladowe,
posypka itp.
|
Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do
rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę
mieszać. Ciasto wlać na blachę
wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok.
25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na
połowę.
Ptasie mleczko:
Przygotować galaretkę i jak
zacznie się tężeć, ubijać kremówkę i pod koniec ubijania dodać stężoną, ale
jeszcze płynną galaretkę. Chwilę wymieszać i nałożyć na biszkopt.
Wierzch przed samym podaniem
można posypać wiórkami czekoladowymi lub dowolnie udekorować.
Uwaga ;) Do ciasta wystarczy
połowa biszkoptu.
|
poniedziałek, 9 maja 2016
Ptasie mleczko
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz