Składniki:
Forma: 25x35cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)
Polewa:
Tabliczka
mlecznej czekolady Goplana
2
łyżki wody
2
łyżki mleka
¼
kostki margaryny
Dodatkowo:
Dżem porzeczkowy/wiśniowy
|
Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do
rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę
mieszać. Ciasto wlać na blachę
wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok.
25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na
połowę i posmarować dżemem.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać
wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem
pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na
wolniejszych obrotach. Prawie całą kremówkę wyłożyć na biszkopt. Przykryć
drugim ciastem. Resztę kremówki pozostawić do dekoracji.
Polewa:
Czekoladę, wodę i
mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę
wylać na biszkopt. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Przed podaniem,
kawałki ciastka udekorować bitą śmietaną.
|
niedziela, 11 września 2016
Wuzetka Lucyny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz