Ciasteczka Jajeczka... musiałam je zrobić, ponieważ
krążą na wielu stronach w Internecie... Chciałam się przekonać, czy
rzeczywiście, oprócz tego, że cieszą oko, są też smaczne... I wierzcie mi, że
są! Niby słodkie, niby kwaśne - idealne połączenie...
Składniki na 30
jajeczek
(30 ciasteczek z
dziurką i 30 bez dziurki):
- 300g mąki
pszennej
- 200g margaryny
Kasia lub masła
- 50g cukru pudru
- jajko
- 50g cukru pudru
- jajko
Wykonanie
ciasteczek:
Wszystkie
składniki ugniatamy rękoma do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy 2h w
lodówce. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto - wycinamy ciasteczka w
kształcie jajka. W połowie ciasteczek robimy dziurki. Pieczemy w 160 stopniach
10-15 min w zależności od grubości ciasteczek (do zarumienienia).
Składniki na
masę cytrynową:
- 65 ml soku z
cytryny
- 60 g cukru
pudru
- 3 żółtka
- 110 g masła
Wykonanie masy
cytrynowej:
W garnuszku
mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i żółtkami. Masę lekko podgrzewamy, dodajemy
masło i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu, studzimy.
Dodatkowo:
- cukier puder
Ciasteczka z
dziurką oprószamy cukrem pudrem. Ciastka bez dziurki smarujemy kremem
cytrynowym i przykrywamy ciastkami z dziurką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz