Wielkanocne
babki z majonezem - duże, średnie i malutkie... Obowiązkowo w koszyczku i na
stole wielkanocnym...
Składniki na 2
babki średniej wielkości:
4 jajka
1 szkl cukru
0,5 szkl mąki
ziemniaczanej
0,5 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
3-4 łyżki
majonezu
1 olejek
śmietankowy
Wykonanie:
Białka ubić,
dodać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru, dodać żółtka i wymieszać,
wsypać mąki, proszek do pieczenia i mieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia
składników, na końcu dodać majonez, olejek i delikatnie wymieszać. Blaszki
wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, Ciasto przelać do formy na 2/3
wysokości. Piec w temp 160 stopni około 50 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz