poniedziałek, 12 lutego 2018

Ciasto "Słodka chwila"

Składniki:
Forma: tortownica
Przygotowanie:
Spód:
masa kajmakowa 400g
około 550g herbatników
Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
brzoskwinie z puszki
gorzka czekolada
Spód:
Herbatniki pokruszyć lub zetrzeć blenderem na pył. Dodać  masę kajmakową i wymieszać. Gotową masę przełożyć do tortownicy i docisnąć. Poukładać brzoskwinie pokrojone w paski.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Bitą śmietanę rozłożyć równomiernie na brzoskwiniach.

Wierzch oprószyć startą czekoladą.

Uwaga! Ciasto jest bardzo słodkie! ;-)



2 komentarze: