Składniki:
Forma: tortownica
|
Przygotowanie:
|
Spód:
masa kajmakowa 400g
około 550g herbatników
Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
brzoskwinie z puszki
gorzka czekolada
|
Spód:
Herbatniki pokruszyć lub zetrzeć blenderem na pył. Dodać masę kajmakową i wymieszać. Gotową masę przełożyć do tortownicy i docisnąć. Poukładać brzoskwinie pokrojone w paski.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać
wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem
pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na
wolniejszych obrotach. Bitą śmietanę rozłożyć równomiernie na brzoskwiniach.
Wierzch oprószyć startą czekoladą.
|
Uwaga! Ciasto jest bardzo słodkie! ;-)
Dzięki za idealny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuń