Kruche babeczki to szybkie w przygotowaniu małe pyszności. Wystarczy niewiele składników, żeby upiec małe korpusy... Dla leniuszków lub tych, którzy chcą przygotować coś słodkiego "na szybko" są również gotowe korpusy do kupienia ;) Babeczki nadziewamy dowolnie, u mnie dżem z wiśniami, kremówka, mascarpone i odrobina cukru pudru. Podajemy je domownikom lub gościom wraz ze szklanką soku Hortex jabłko-wiśnia. Dopiero takie połączenie smakuje wybornie!
Składniki:
Około 20-stu babeczek
|
Przygotowanie:
|
Ciasto:
250g mąki
150g kostki margaryny
(Palma/Kasia lub masła)
½ szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Krem:
330ml kremówki 30%
1,5 łyżki cukru pudru
250g mascarpone
Dodatkowo:
dżem z wiśniami
kiwi
czekolada
sok Hortex jabłko-wiśnia
|
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto przełożyć do małych foremek, dociskając do brzegów. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Babeczki piec w temp 180 stopni około 10-15 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.
Krem:
Kremówkę wymieszać mikserem z mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania konsystencji kremu.
Podajemy ze szklaneczką soku Hortex! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz