Składniki:
Forma:
37cm x 25cm
|
Przygotowanie:
|
Ciasto:
4 jajka
1 szkl cukru
3 szkl mąki
¾ szkl oleju
2 łyżeczki proszku
Kruszonka:
125g margaryny
1 ¼ szkl mąki
¼ szkl szkl cukru pudru
¼ szkl szkl cukru
Dodatkowo:
Cukier puder
Śliwki
|
Białka
ubić, dodać cukier i wymieszać mikserem, potem dodać żółtka i wymieszać, wlać
olej i wymieszać, na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać na
mniejszych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem.
Ułożyć obok siebie połówki śliwek.
Przygotować
kruszonkę i rozłożyć na śliwkach. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i
piec w 160 stopniach (termoobieg) około 1h (do suchego patyczka).
Oprószyć
cukrem pudrem lub zrobić lukier.
|
wtorek, 29 września 2015
Ciasto ze śliwkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz