Składniki:
Forma:
40cm x 25cm
|
Przygotowanie:
|
Ciasto:
1 kostka miękkiego
masła lub margaryny Kasia/Palma (200g)
1 szklanka cukru pudru 6 żółtek 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki śmietanki 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 szklanki mąki pszennej
Masa serowa:
1 kg sera President (wiadereczko) 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny Kasia/Palma(100g) 2-3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku 1 szklanka cukru 3 jajka
Piana:
6 białek ¾ szklanki cukru Dodatkowo: Brzoskwinie w syropie Na wierzch: Cukier puder, lukier lub rozpuszczona czekolada |
Ciasto:
Do
miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić z nich rękoma ładne, lśniące ciasto.
Następnie ciasto podzielić na mniej więcej dwie równe części, owinąć je folią
i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
Masa
serowa:
Jajka
utrzeć z cukrem, później dodać miękkie masło cały czas miksując. Następnie do
masy dodać budyń w proszku i stopniowo dodawać twaróg i cały czas ucierać do
uzyskania gładkiej masy.
Piana:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
Brzoskwinie
pokroić w niewielką kostkę.
Sposób wykonania całości:
Pierwszą część ciasta
wyjąć z zamrażarki i przy pomocy tarki lub po prostu odrywając kawałeczek po
kawałku pokrywać dno przygotowanej blachy. Następnie wyłożyć masę serową, na
którą rozrzucić pokrojone brzoskwinie. Później całość równomiernie pokryć pianą
i na koniec zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Ciasto piec w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut bez termoobiegu.
(Ja piekę 45 minut, potem przykrywam sernik folią aluminiową i piekę jeszcze 15 minut, gorący wyciągam z piekarnika.)
|
Inspiracja ze strony: http://budujsmak.blogspot.com/2013/04/sernik-z-brzoskwiniami-ten-znakomity.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz