wtorek, 29 września 2015

Owocowy ogród


Składniki:
Forma: 25x35cm
Przygotowanie:

Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
2 szkl mąki tortowej
16g proszku do pieczenia
(2 ½  czubatej łyżeczki)

Galaretka:
2  galaretki truskawkowe
3,5 szkl wrzątku

Kremówka:
0,5 litra kremówki 36%
1,5 łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru 
(w zależności od upodobań)

Dodatkowo:
dowolne owoce
dżem porzeczkowy




Biszkopt:
Całe jajka i cukier zmiksować. Dodać ocet i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę i proszek i miksować chwilę na małych obrotach.  Ciasto wyłożyć na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min. w 160°C termoobieg.


Galaretka:
Przygotować galaretki.


Kremówka:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i na koniec dodać żelatynę i chwilę wymieszać.


Wykonanie całości:
Biszkopt przeciąć na połowę i przełożyć do formy. 1 część biszkoptu posmarować dżemem porzeczkowym i na to nałożyć cienką warstwę kremówki i przykryć drugim płatem biszkoptu. Wyłożyć pozostałą część kremówki. Poukładać owoce. Zalać stężoną galaretką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz