Składniki:
Forma:
25x35cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
2 szkl mąki tortowej
16g proszku do pieczenia
(2 ½ czubatej
łyżeczki)
Galaretka:
2 galaretki
truskawkowe
3,5 szkl wrzątku
Kremówka:
0,5 litra kremówki 36%
1,5 łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)
Dodatkowo:
dowolne owoce
dżem porzeczkowy
|
Biszkopt:
Całe jajka i cukier zmiksować.
Dodać ocet i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę i proszek i miksować
chwilę na małych obrotach. Ciasto wyłożyć
na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min. w 160°C termoobieg.
Galaretka:
Przygotować galaretki.
Kremówka:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia
i schłodzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i na koniec dodać żelatynę i
chwilę wymieszać.
Wykonanie całości:
Biszkopt przeciąć na połowę i przełożyć do formy. 1
część biszkoptu posmarować dżemem porzeczkowym i na to nałożyć cienką warstwę
kremówki i przykryć drugim płatem biszkoptu. Wyłożyć pozostałą część
kremówki. Poukładać owoce. Zalać stężoną galaretką.
|
wtorek, 29 września 2015
Owocowy ogród
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz