Składniki
na 24 sztuki:
|
Przygotowanie:
|
Babeczki:
310 g mąki
240 g cukru 120 g kakao 2 jajka 300ml kefiru 150ml mleka 150ml szkl oleju 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody
Bita śmietanai:
1 litr kremówki 36%
2
łyżki cukru pudru
3
łyżeczki żelatyny
½ literatki wrzątku
Dodatkowo:
truskawki/banany
czekolada
|
Wykonanie babeczek:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy
olej, kefir, mleko i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche
składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki,
wyłożonych papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C.
Wykonanie bitej śmietany:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i
schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną
żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Można dodać również startą na
drobnych oczkach czekoladę.
Z
każdej babeczki wycinamy środek ciasta, tak aby powstała tzw. miseczka,
resztę ciasta kruszymy. Do każdej wkładamy pokrojone w kosteczkę truskawki
lub kawałek banana, na to kremówkę i
formujemy małe kopczyki, na końcu posypujemy pozostałym, pokruszony ciastem i
lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godz.
Do
kremówki można też dodać galaretkę lub masę malinową.
|
poniedziałek, 8 lutego 2016
Mini kopczyki kreta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz