niedziela, 13 marca 2016

Runo leśne


Składniki:
Forma: 21x32cm
Przygotowanie:

Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
mały proszek do pieczenia
2 szkl mąki

Galaretka:
1 galaretka agrestowa
1,5 szkl wrzątku

1 galaretka pomarańczowa
1,5 szkl wrzątku

Kremówka:
0,5 litra kremówki 36%
1,5 łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)

Dodatkowo:
Maliny, borówki, jagody


Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.

Galaretka:
Przygotować osobno 2 galaretki. Galaretkę pomarańczową przygotować troszkę wcześniej niż agrestową, żeby szybciej stężała.

Kremówka:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i na koniec dodać żelatynę i chwilę wymieszać.

Wykonanie całości:
Na biszkopt nałożyć kremówkę, potem owoce i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka na placku będzie już stężona, wylać galaretkę  agrestową. W ten sposób uzyskamy efekt dwukolorowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz