Składniki:
Forma:
21x32cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
mały proszek do
pieczenia
2 szkl mąki
Galaretka:
1 galaretka agrestowa
1,5 szkl wrzątku
1 galaretka pomarańczowa
1,5 szkl wrzątku
Kremówka:
0,5 litra kremówki 36%
1,5 łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)
Dodatkowo:
Maliny, borówki, jagody
|
Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do
rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z
proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną
papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut
(termoobieg) do suchego patyczka.
Galaretka:
Przygotować osobno 2 galaretki. Galaretkę pomarańczową
przygotować troszkę wcześniej niż agrestową, żeby szybciej stężała.
Kremówka:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i
schłodzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i na koniec dodać żelatynę i
chwilę wymieszać.
Wykonanie całości:
Na biszkopt nałożyć kremówkę, potem owoce i zalać galaretką
pomarańczową. Gdy galaretka na placku będzie już stężona, wylać galaretkę agrestową. W ten sposób uzyskamy efekt
dwukolorowy.
|
niedziela, 13 marca 2016
Runo leśne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz