wtorek, 12 kwietnia 2016

Czekoladowy



Składniki:
Forma: 21x32cm
Przygotowanie:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru 
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
Gotowy krem czekoladowy
dr Oetker lub Gellwe
300ml mleka

Dodatkowo:
Wiśnie w spirytusie
Alkohol
Dżem
Gorzka czekolada



Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać.  Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt nasączyć spirytusem i posmarować dżemem.

Krem:
Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu i posmarować nim biszkopt.

Wiśnie ułożyć między biszkoptem i kremem. Na końcu zetrzeć czekoladę.

UWAGA ;) Do ciasta można użyć połowę biszkoptu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz