Składniki:
Forma:
21x32cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)
Galaretka:
900ml soku lub kompotu
wiśniowego
3 galaretki wiśniowe
Dodatkowo:
Dżem porzeczkowy/wiśniowy lub
odrobina wina Cassis do nasączenia biszkoptu
|
Biszkopt:
Całe jajka
połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z
proszkiem i budyniem i chwilę mieszać.
Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego
piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego
patyczka. Przestudzony biszkopt nasączyć delikatnie lub posmarować dżemem.
Bita śmietana:
Żelatynę
zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na
wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na biszkopt.
Galaretka:
Sok lub
kompot wiśniowy podgrzać, jak zacznie się gotować wsypać galaretki i mieszać
do rozpuszczenia. Stężoną galaretkę wylać na kremówkę.
Ciasto
schłodzić w lodówce.
|
wtorek, 12 kwietnia 2016
Wisienka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz