Składniki na około 12 sztuk:
|
Przygotowanie:
|
1l mleka
330ml kremówki 30%
4 łyżki cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 paczka żelatyny (50g)
Zmiksowane truskawki lub inne owoce
(ilość cukru oraz rodzaj owoców, sosów wg uznania)
|
Mleko
z kremówką, cukier i cukier waniliowy podgrzać w garnku. Mieszać do
rozpuszczenia. Żelatynę wsypać do kubka i zalać odrobiną wrzątku i mieszać,
aby się rozpuściła. Gdy żelatyna napęcznieje, wlać jeszcze do niej kilka
łyżek gorącego mleka i wymieszać. (Gdybyśmy od razu dodali żelatynę do gotującego
się mleka z kremówką, mogłyby powstać grudki.)
Mleko z kremówką, gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia, wlać powoli do niego żelatynę, cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Dowolną formę silikonową, szklaneczki czy pucharki wypełnić panna cottą. Schłodzić w lodówce. Podawać po kilku godzinach z sosem lub owocami. |
czwartek, 1 października 2015
Panna Cotta z truskawkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz