czwartek, 1 października 2015

Panna Cotta z truskawkami


Składniki na około 12 sztuk:

Przygotowanie:
1l mleka
330ml kremówki 30%
4 łyżki cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 paczka żelatyny (50g)
Zmiksowane truskawki lub inne owoce

(ilość cukru oraz rodzaj owoców, sosów wg uznania)



Mleko z kremówką, cukier i cukier waniliowy podgrzać w garnku. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę wsypać do kubka i zalać odrobiną wrzątku i mieszać, aby się rozpuściła. Gdy żelatyna napęcznieje, wlać jeszcze do niej kilka łyżek gorącego mleka i wymieszać. (Gdybyśmy od razu dodali żelatynę do gotującego się mleka z kremówką, mogłyby powstać grudki.)

Mleko z kremówką, gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia, wlać powoli do niego żelatynę, cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia. 

Dowolną formę silikonową, szklaneczki czy pucharki wypełnić panna cottą. Schłodzić w lodówce. Podawać po kilku godzinach z sosem lub owocami.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz