Składniki:
Forma: 23cm
x 40cm
|
Przygotowanie:
|
Ciasto
kruche:
1 kostka margaryny Kasia/Palma
4 jajka
¾ szkl cukru pudru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3 szkl mąki pszennej
(lub 3,5 w zależności
od wielkości jajek)
Masa makowa:
1 kostka
margaryny Kasia/Palma
8 żółtek
¼ szkl cukru
puszka masy makowej (Bakaland
850g)
60 dag startych jabłek
(odcisnąć sok)
8
łyżeczek kaszki manny
2,5
łyżeczki proszku
olejek migdałowy
Piana:
8 białek
¾ szkl cukru
Opcjonalnie:
cukier puder
garść skórki
pomarańczy
|
Ciasto:
Składniki na ciasto wyrobić rękoma i wylepić nim
blaszkę wyłożoną papierem. Zostawić troszkę ciasta na wierzch.
Masa makowa:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać na
przemian po łyżce maku i jabłek. Ubić pianę i dodać do masy, delikatnie
mieszając mikserem. Na koniec dodać kaszkę, proszek do pieczenia, olejek (i
opcjonalnie skórkę pomarańczy). Masę wyłożyć na ciasto.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i
poukładać na masie makowej.
Makowiec piec 30-40minut w 160 stopniach. Schłodzone
ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
|
poniedziałek, 28 grudnia 2015
Makowiec japoński
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz