Składniki:
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt wysoki:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
2 ½ łyżeczki proszku
do pieczenia
2 szkl mąki
Poncz:
½ szkl.
wody
3
łyżki cukru pudru
cukier
waniliowy
2
łyżki kakao
4
kieliszki wódki
¼
kostki margaryny
Bita śmietana:
1 litr kremówki 30%
pół
literatki cukru pudru
3-4
czubate łyżeczki żelatyny
pół literatki wrzątku
Wierzch:
czekolada mleczna
1 łyżka masła
6 łyżek mleka
|
Wykonanie biszkoptu:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia
cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i
mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut
(termoobieg) do suchego patyczka.
W gorącym biszkopcie zrobić dziurki (końcówką od
drewnianej łyżki) w ostępach 2-3 cm.
Wykonanie ponczu:
Wszystkie składniki zagotować i wlać
do dziurek w biszkopcie
Wykonanie bitej śmietany:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia
i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać
schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Całą kremówkę wyłożyć
na schłodzony biszkopt polany ponczem.
Wykonanie polewy:
Składniki
na polewę rozpuścić na małym ogniu. Jak polewa będzie schłodzona, polać po kremówce.
|
niedziela, 3 stycznia 2016
Pijana zakonnica
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz