niedziela, 3 stycznia 2016

Pijana zakonnica




Składniki:

Przygotowanie:
Biszkopt wysoki:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl mąki

Poncz:
½ szkl. wody
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
4 kieliszki wódki
¼ kostki margaryny

Bita śmietana: 
1 litr kremówki 30%
pół literatki cukru pudru
3-4 czubate łyżeczki żelatyny
pół literatki wrzątku

Wierzch:
czekolada mleczna
1 łyżka masła
6 łyżek mleka
Wykonanie biszkoptu:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.
W gorącym biszkopcie zrobić dziurki (końcówką od drewnianej łyżki) w ostępach 2-3 cm.

Wykonanie ponczu:
Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie

Wykonanie bitej śmietany:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Całą kremówkę wyłożyć na schłodzony biszkopt polany ponczem.

Wykonanie polewy:
Składniki na polewę rozpuścić na małym ogniu. Jak polewa będzie schłodzona, polać po kremówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz