Składniki:
Forma:
23cm x 40cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
2 szkl mąki
1 ½ szkl cukru
¾ szkl
kakao
3 jaja
1 szkl
mleka
½ szkl
oleju
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
¾
łyżeczki sody
¾
łyżeczki soli
cukier
waniliowy
Bita śmietana:
1 litr kremówki 30%
pół
literatki cukru pudru (można mniej)
3
czubate łyżeczki żelatyny
pół literatki wrzątku
Galaretka:
3
galaretki truskawkowe:
4 szkl
wrzątku
Truskawki
|
Wykonanie biszkoptu:
Wszystkie składniki na biszkopt
wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 1700 25minut (termooobieg).
Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Do wykonania ciasta wystarczy
połowa biszkoptu. Pozostałą część, można zawinąć w folię spożywczą i schować
do zamrażalnika.
Wykonanie bitej śmietany:
Żelatynę zalać wrzątkiem,
wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, przed końcem ubijania dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopt.
Truskawki ułożyć na kremówce. Zalać
stężoną galaretką.
|
niedziela, 3 stycznia 2016
Ciasto z truskawkami i kremówką
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz