niedziela, 3 stycznia 2016

Murzynek z ospą



Składniki:

Przygotowanie:
Biszkopt wysoki:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl mąki

Polewa:
½  kostki margaryny
¾ szkl cukru pudru
2 łyżki mleka lub wody
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Jeśli zabraknie polewy podwoić porcję

Dodatkowo:
Wiórki kokosowe

Wykonanie biszkoptu:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.

Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia.

Wykonanie kostek:
Biszkopt pokroić na kostki, obtaczać je w polewie i wiórkach kokosowych.

Do wykonania 12 kostek wystarczy 1/3 biszkoptu, ale ja piekę cały. Kwadratowy biszkopt wykorzystuję do wykonania innego ciasta (jeśli nie chcemy go robić od razu, biszkopt, można zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika), a pozostałą cześć wykorzystuję do kokosowych kostek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz