Składniki:
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt wysoki:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
2 ½ łyżeczki proszku
do pieczenia
2 szkl mąki
Polewa:
½ kostki margaryny
¾ szkl cukru pudru
2 łyżki mleka lub wody
płaska łyżka mąki
ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Jeśli zabraknie polewy
podwoić porcję
Dodatkowo:
Wiórki kokosowe
|
Wykonanie biszkoptu:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do
rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z
proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną
papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut
(termoobieg) do suchego patyczka.
Wykonanie
polewy:
Wszystkie składniki
włożyć do rondelka i mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia.
Wykonanie
kostek:
Biszkopt pokroić na
kostki, obtaczać je w polewie i wiórkach kokosowych.
Do wykonania 12 kostek
wystarczy 1/3 biszkoptu, ale ja piekę cały. Kwadratowy biszkopt wykorzystuję
do wykonania innego ciasta (jeśli nie chcemy go robić od razu, biszkopt, można
zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika), a pozostałą cześć
wykorzystuję do kokosowych kostek.
|
niedziela, 3 stycznia 2016
Murzynek z ospą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz