niedziela, 8 listopada 2015

Ciasteczka zbożowe



Składniki:
Około 25 sztuk
Przygotowanie:

2 szklanki płatków owsianych (ok.300g)
0,5 szklanki mąki (100g)
0,5 szklanki cukru
125g margaryny lub masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g)

Margarynę stopić w rondelku i ostudzić.
Do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól i słonecznik.
Margaryną polać składniki w misce, dodać jajka i wymieszać rękoma.
Z ciasta formować kulki (wielkość wg upodobań, np. nieco większe od orzecha włoskiego) i spłaszczać je, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm.
Podczas formowania kulek można moczyć dłonie w zimnej wodzie, ponieważ ciasto lepi się do dłoni.
Ciasteczka układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach.
Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut, aż ciasteczka zrumienią się od spodu.









Inspiracja ze strony: http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/10/ciastka-z-patkow-owsianych.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz