Składniki:
Forma: 23cm x 40cm
|
Przygotowanie:
|
Ciasto:
5
jajek
1 szklanka mąki 1 szklanka cukru ¼ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szkl wiórków kokosowych ½ szkl maku 1 łyżka kakao
Masa:
½
litra mleka
2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła lub margaryny Kasia (temp. pokojowa) ½ szklanki cukru pudru
Polewa:
mleczna
czekolada Goplana
2 łyżki
wody
2 łyżki
mleka
¼ kostki
margaryny
Dodatkowo:
dżem
z czarnej porzeczki
wiśnie w spirytusie
50
g płatków migdałowych
|
Ciasto:
Białka
ubić, stopniowo wsypując cukier. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Miksując
na małych obrotach powoli wlewać olej. Na koniec wsypać przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać łyżką.
Ciasto
podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki
kokosowe, a do trzeciej mak. Ciasto nakładać na przemian na blachę wyścieloną
papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopniach (termoobieg).
Masa:
Budyń wymieszać z ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotować i w
ten sposób ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło zmiksować z cukrem
pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń.
Migdały:
Płatki
migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając (łatwo mogą się
przypalić). Wystudzić.
Polewa:
Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić.
Wykonanie
całości:
Biszkopt
przekroić na dwa jednakowe placki. Nasączyć alkoholem (ilość wg uznania). Posmarować
około 3/4 masy budyniowej. W masę powciskać wiśnie i przykryć drugim
plackiem. Wierzch posmarować resztą masy. Na masę wyłożyć dżem, posypać
płatkami migdałowymi. Całość oblać polewą czekoladową. Gotowe ciasto wstawić
do lodówki.
|
wtorek, 3 listopada 2015
Popapraniec
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz