wtorek, 3 listopada 2015

Popapraniec



Składniki:
Forma: 23cm x 40cm
Przygotowanie:

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½  szkl wiórków kokosowych
½  szkl maku
1 łyżka kakao

Masa:
½  litra mleka
2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
250 g masła lub margaryny Kasia (temp. pokojowa)
½  szklanki cukru pudru

Polewa:
mleczna czekolada Goplana
2 łyżki wody
2 łyżki mleka
¼ kostki margaryny 

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
wiśnie  w spirytusie
50 g płatków migdałowych

Ciasto:
Białka ubić, stopniowo wsypując cukier. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Miksując na małych obrotach powoli wlewać olej. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać łyżką.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Ciasto nakładać na przemian na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopniach (termoobieg).

Masa:
Budyń   wymieszać z ½  szklanki mleka. Resztę mleka zagotować i w ten sposób ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło zmiksować z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń.

Migdały:
Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając (łatwo mogą się przypalić). Wystudzić.

Polewa:
Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić.

Wykonanie całości:
Biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Nasączyć alkoholem (ilość wg uznania). Posmarować około 3/4 masy budyniowej. W masę powciskać wiśnie i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować resztą masy. Na masę wyłożyć dżem, posypać płatkami migdałowymi. Całość oblać polewą czekoladową. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz