Składniki:
Forma: 25x30cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
puszka masy kajmakowej lub krówkowej
szkl słonecznika
łyżka margaryny
Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
czekolada
|
Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do
rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę
mieszać. Ciasto wlać na blachę
wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok.
25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na
połowę.
Masa karmelowa:
Margarynę roztopić
na patelni, dodać słonecznik i prażyć go cały czas mieszając. Gdy słonecznik
będzie już zarumieniony dodać masę karmelową i wymieszać. Gotową masę przełożyć
na biszkopt. Przykryć pozostałym biszkoptem.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać
wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem
pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na
wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na biszkopt i posypać czekoladą.
|
niedziela, 16 października 2016
Ciasto z karmelem i słonecznikiem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz