Składniki:
Forma:
21x32cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
3 jajka
½ szkl cukru
1 łyżka octu
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 szkl mąki
Galaretka:
2 galaretki truskawkowe
2,5 szkl wrzątku
Kremówka:
0,5 litra kremówki 36%
1,5 łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Dżem truskawkowy
|
Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do
rozpuszczenia cukru, wlać ocet i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i
mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut
(termoobieg) do suchego patyczka.
Galaretka:
Przygotować galaretki.
Kremówka:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia
i schłodzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i na koniec dodać żelatynę i
chwilę wymieszać.
Wykonanie całości:
Biszkopt posmarować dżemem, nałożyć kremówkę (zostawić
odrobinę do dekoracji) i zalać galaretką. Schłodzić w lodówce.
|
poniedziałek, 17 października 2016
Kolorowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz