wtorek, 14 maja 2019

Ciasto - Węgierki od Mamy

W sadzie Rodziców, odkąd pamiętam, zawsze rosły śliwy. "Śliwki-robaczywki", bo tak wówczas z Siostrą nazywałyśmy węgierki, były przepyszne. Kilka razy w tygodniu Mama prosiła nas, żebyśmy poszły do sadu po śliwki, bo robiła powidła. Zanim jednak nazrywałyśmy Mamie koszyk pełen owoców, napychałyśmy swoje brzuszki. Pamiętam, to do dziś i chociaż, lata nas zmieniły, czasy się zmieniły, to sad rodzi nadal te śliwki. Gdy tylko zbliża się pora, zrywamy je i robimy pyszne ciasta, oczywiście ze śliwką w roli głównej. Ja uwielbiam te z kruszonką i te z budyniem.... 

Jeśli sezon na śliwki się skończył, zapasy w zamrażarce także, to sięgnijcie do sklepowej spiżarki po ŚLIWKĘ W SYROPIE MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA, która zachowuje swój cierpko słodki smak, nie posiada konserwantów przez co, wyczuwamy ten sam prawdziwy smak i aromat węgierek. 
Obecnie, jeszcze co Was powinno skusić, to atrakcyjne ceny w sklepie 
oraz dodatkowo rabat 10%  - wystarczy wpisać hasło: durszlak10. 
Nie zwlekaj - promocja trwa do 30 czerwca 2019 roku.

Jeden z moich Maminych sekretnych przepisów zdradzam Wam tutaj... Celebrujcie Dzień Matki...



Forma: 35x25cm 

Składniki
Spód:
4 szkl mąki, 250g margaryny, 1 szkl cukru, 2 jajka całe, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, cukier waniliowy, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2 opak. budyniu śmietankowego, 1l mleka, 2 łyżki cukru

Kruszonka:
20 dag cukru, 20 dag masła, 40 dag mąki



Dodatkowo:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę  wyłożoną pergaminem.
Ugotować budyń i gorący wyłożyć na ciasto.
Połówki śliwek wyłożyć na budyń.
Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami).
Piec ok. 60 min. w 170°C





Pamiętajcie - tylko do 30 czerwca 2019 - na hasło durszlak10 otrzymacie 10% rabatu na zakupy w internetowym sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz