Składniki
na 2 babki:
Formy: 25x12cm + 35x12cm
|
Przygotowanie:
|
Babka:
9 jajek
1 ½ szkl cukru
1 ½ opakowania cukru waniliowego
3 szkl
mąki
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
400ml
oleju
3 łyżki
wody
3 łyżki
octu
Polewa:
Tabliczka
mlecznej czekolady Goplana
2 łyżki
wody
2 łyżki
mleka
¼ kostki margaryny
|
Wykonanie:
Całe jajka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem
waniliowym. Potem dodać do nich przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać. Na
końcu wlać olej, wodę i ocet i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do 2
form wysmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec w temp 1600
około 50 minut (termooobieg).
Polewa:
Czekoladę, wodę i mleko
podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na babki.
Babki dowolnie udekorować.
|
czwartek, 31 marca 2016
Babka wielkanocna
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz