czwartek, 31 marca 2016

Babka wielkanocna



Składniki na 2 babki:
Formy: 25x12cm + 35x12cm

Przygotowanie:
Babka:
9 jajek
1 ½  szkl cukru
1 ½  opakowania cukru waniliowego
3 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400ml oleju
3 łyżki wody
3 łyżki octu

Polewa:
Tabliczka mlecznej czekolady Goplana
2 łyżki wody
2 łyżki mleka
¼ kostki margaryny 
Wykonanie:
Całe jajka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać do nich przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać. Na końcu wlać olej, wodę i ocet i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do 2 form wysmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec w temp 1600 około 50 minut (termooobieg).

Polewa:
Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na babki.

Babki dowolnie udekorować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz