Składniki:
Forma
od tarty
|
Przygotowanie:
|
Ciasto:
250g mąki
150g kostki margaryny
(Palma/Kasia lub masła)
½ szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Krem:
250 ml mleka
0,5 paczki budyniu
śmietankowego
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
125 dag masła lub margaryny
Kasia/Palma ( temp. pokojowa)
Dodatkowo:
Dżem wiśniowy/czarna porzeczka
Borówki amerykańskie
Galaretka pomarańczowa
|
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto
zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na
grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto zwinąć w rulon i przenieść
na blaszkę od tarty dociskając do brzegów. Wyłożone ciasto nakłuć
widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Ciasto piec w temp 180 stopni
około 25 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg). Gdyby ciasto podczas
pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.
Krem:
Prawie całe mleko zagotować z cukrem pudrem. W
pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę. Ugotować budyń, cały czas
mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać
partiami zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzane
ciasto posmarować dżemem, potem wyłożyć krem.
Owoce/galaretka:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Na kremie poukładać
borówki. Zalać ostrożnie stężoną galaretką.
|
poniedziałek, 28 marca 2016
Tarta z kremem i borówkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz