Składniki:
Około 20-stu
babeczek
|
Przygotowanie:
|
Ciasto:
250g mąki
150g kostki margaryny
(Palma/Kasia lub masła)
½ szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
Brzoskwinie z puszki
Galaretka brzoskwiniowa
1 szkl wrzątku
|
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto
zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na
grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto przełożyć do małych foremek,
dociskając do brzegów. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Babeczki
piec w temp 180 stopni około 10-15 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg).
Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.
Owoce/galaretka:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Babeczki wypełnić
brzoskwiniami (pokrojonymi w paski lub kostkę). Zalać ostrożnie stężoną galaretką.
|
niedziela, 20 marca 2016
Kruche babeczki brzoskwiniowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz