Składniki:
około 10
sztuk
|
Przygotowanie:
|
Ciasto:
6 jajek
100 g
cukru
100 g
mąki pszennej
Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)
Dodatkowo:
Cukier
puder
Owoce
|
Ciasto:
Białka ubić, dodać etapami
cukier i miksować. Dodać żółtka – miksować. Na końcu dodać mąkę i chwilę
mieszać. Na pergaminie tworzyć kółka (wielkości małego talerzyka) i włożyć do
dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 5 minut w 2200.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem,
wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do
ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach.
Bitą śmietanę przełożyć do
szprycy i wypełniać nią biskwity. Na kremówkę ułożyć owoce i złożyć omlety. Przed
podaniem oprószyć cukrem pudrem.
|
piątek, 16 września 2016
Biskwit z bitą śmietaną i owocami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz