Składniki:
Około
20-stu babeczek
|
Przygotowanie:
|
Ciasto:
250g mąki
150g kostki margaryny
(Palma/Kasia lub masła)
½ szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Krem:
250 ml mleka
0,5 paczki budyniu śmietankowego
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
125 dag masła lub
margaryny (temp. pokojowa)
Dodatkowo:
Truskawki
Galaretka truskawkowa
1 szkl wrzątku
|
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto
zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na
grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto przełożyć do małych foremek,
dociskając do brzegów. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut.
Babeczki piec w temp 180 stopni około 10-15 min (dobrze nagrzany piekarnik,
termoobieg). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć
je widelcem.
Krem:
Prawie
całe mleko zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i
mąkę. Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić.
Masło/margarynę
utrzeć z cukrem na puch, dodawać partiami zimny budyń i miksować do uzyskania
jednolitej konsystencji.
Babeczki
napełnić kremem.
Owoce/galaretka:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i zostawić do
stężenia. Na kremie poukładać truskawki i zalać ostrożnie stężoną galaretką.
|
niedziela, 18 września 2016
Kruche babeczki / mini tarty z truskawkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz