Składniki:
|
Przygotowanie:
|
Ciasto:
5 jajek
90 g
cukru
90 g
mąki pszennej
Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)
Dodatkowo:
Cukier
puder
Owoce
|
Ciasto:
Białka ubić, dodać etapami
cukier i miksować. Dodać żółtka – miksować. Na końcu dodać mąkę i chwilę
mieszać. Ciasto wylać na dużą blachę i włożyć do dobrze nagrzanego
piekarnika. Piec około 5-10 minut w 2200. Gotowe ciasto przełożyć
na ściereczkę i zawinąć.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem,
wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do
ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach.
Prawie całą ilość ubitej śmietany wyłożyć na roladę. Na jednym boku rolady
poukładać brzoskwinie pokrojone w paski i całość zwinąć. Resztę kremówki
pozostawić do dekoracji. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, udekorować
owocami.
.
|
sobota, 17 września 2016
Rolada śmietanowa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz