piątek, 5 kwietnia 2019

Placuszki warzywne

Propozycja na śniadanie, obiad, kolację... Smakują doskonale o każdej porze dnia i każdemu. Bardzo warzywne placki to połączenie ziemniaków, cukinii, marchewki, jajek i mąki orkiszowej. Przyprawiamy tylko delikatnie odrobiną pieprzu, smażymy na oleju rzepakowym i gotowe! Nie zapomnijcie zaserwować ich w towarzystwie soku Hortex jabłko-mięta, to połączenie jest idealne! Przełamujmy smaki!


Składniki na placki:
średnia cukinia - starta na grubych oczkach
3 małe marchewki - starte grubych oczkach
2 średnie ziemniaki - starte na małych oczkach
pół cebuli - pokrojona drobno
2 jajka - rozbełtane
garść liści pietruszki - pokrojone drobno
szczypta pieprzu
3 łyżki mąki orkiszowej

Pozostałe składniki:
olej rzepakowy - do smażenia
sok Hortex jabłko-mięta


Wykonanie:
Wszystkie składniki na placki mieszamy ze sobą w misce. Pamiętajcie, żeby odsączyć ziemniaki i cukinię z nadmiaru wody. Nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na rozgrzanej patelni około kilku minut z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią. 
Do szklaneczki wlewamy sok Hortex i ekspresowe danie gotowe!
Placuszki warzywne smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Z podanej porcji wychodzi około 10 sztuk średniej wielkości.





Wiosenny konkurs od Matki Natury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz