Nie ma nic lepszego, jak zadowolenie domowników... Tak było i tym razem... Pomidorowy wulkan zachwycił. Smaczne, ciekawie podane danie, które można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aromat, kolor, intensywność smaku zawdzięczamy tutaj głównie koncentratowi Pudliszki i skrytym w nim pomidorach! Spróbujcie, nie pożałujecie!
Składniki na sos pomidorowo-mięsny:
400g mięsa mielonego
1 cebula
kilka suszonych pomidorków w zalewie
słoiczek 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki
Przyprawy: oregano, pieprz, sól, tymianek lub inne ulubione
świeże listki bazylii
Składniki na sos beszamelowy:
1 łyżka masła
pół łyżki mąki pszennej
250ml mleka
przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, pieprz, sól
Pozostałe składniki:
kilka płatów makaronu Lasagne - ugotowane ok 7 min
starty ser typu mozzarella
olej rzepakowy
Dodatkowo:
papier do pieczenia
kilka kokilek lub forma na muffinki
Wykonanie sosu pomidorowo-mięsnego:
Mięso mielone podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę - smażyć do lekkiego zarumienienia. Koncentrat Pudliszki wymieszać z 200 ml wody, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorkami, bazylią i przyprawami - dodać do mięsa i cebuli i wymieszać.
Wykonanie sosu beszamelowego:
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i chwilę mieszać, następnie wlać mleko i kiedy sos zgęstnieje wrzucić przyprawy i wymieszać.
Tworzenie pomidorowego wulkanu:
Kokilki wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Makaronem Lasagne obłożyć boki i spód. Na dno kokilek włożyć łyżkę sosu pomidorowo-mięsnego, starty ser, łyżkę sosu beszamelowego i przykryć makaronem. Zrobić w ten sposób kilka warstw w zależności od wielkości kokilek. Piec w 170 stopniach około 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz