Któż z nas nie lubi serników? Moja wersja przepysznego sernika z brzoskwiniami jest nieco inna... Lubię eksperymentować, również jeśli chodzi o podanie dania... Proponuję Wam mini serniczki w wersji okrągłej. Przygotowanie serniczków jest bardzo proste, smak wyśmienity, sposób podania cieszy oko, bo jakby go skubnąć? Może widelczykiem, łyżeczką? A może cały kęs do buzi? A może pokroić, jak małego torcika? Wszystko dozwolone! Podajcie go koniecznie z sokiem Hortex, a w pełni zadowolicie swoje podniebienie. Tylko takie połączenie ma sens...
Składniki:
Forma: 40cm x 25cm
|
Przygotowanie:
|
Ciasto:
1 kostka margaryny
3 szkl mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masa serowa:
1 kg sera 1/3 roztopionej margaryny 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku 1 szklanka cukru pudru 3 jajka
Dodatkowo:
Brzoskwinie 5 białek ¾ szklanki cukru |
Ciasto:
Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną schować do lodówki, drugą rozłożyć na blaszce.
Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować i położyć na ciasto.
Brzoskwinie pokroić w paski i położyć na masie serowej.
Piana:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i rozłożyć równomiernie na brzoskwiniach.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce lub poskubać na pianie.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut, potem kolejne 10 minut tylko na spód.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz