Składniki do nadzienia:
kawałek schabu
kilka suszonych pomidorków w zalewie
żółty ser typu gouda
kilka ząbków czosnku
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
orzeszki pini
natka pietruszki
Składniki do marynaty:
olej, pieprz ziołowy, sól, tymianek (lub inne ulubione)
Składniki na chmurkę:
pietruszka korzeń, odrobina masła i mleka, koncentrat pomidorowy Pudliszki
Składniki do dekoracji:
świeża bazylia, orzeszki pini (wg upodobań)
Przygotowanie schabu:
Schab nacinamy wzdłuż w 3 miejscach.
Nacięcia smarujemy koncentratem Pudliszki.
Do zewnętrznych 2 nacięć wkładamy kawałki sera, pokrojony czosnek i natkę pietruszki.
Do środkowego nacięcia wciskamy orzeszki pini i suszone pomidorki.
Całość obwiązujemy nicią kuchenną i nacieramy marynatą.
Schab wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie chmurki:
Pietruszkę drobno kroimy i szklimy na maśle, dodajemy mleko i dusimy, aż pietruszka będzie miękka. Całość blendujemy. Po upływie 50 min, jak schab będzie już prawie gotowy, usuwamy nić, wykładamy na schab farsz z pietruszki, smarujemy koncentratem Pudliszki i pieczemy jeszcze około 15 min, do zarumienienia się chmurki.
Pyyycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz