Szukacie pomysłu na ciekawie prezentujące się danie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne?
Ma smakować i na ciepło i na zimno? Chcecie kogoś nim zaskoczyć?
Moja propozycja to SCHABIK FASZEROWANY CUKINIĄ I SEREM!
Połączenie cukinii, żółtego sera z koncentratem pomidorowym Pudliszki = uczta dla podniebienia!
Połączenie cukinii, żółtego sera z koncentratem pomidorowym Pudliszki = uczta dla podniebienia!
Składniki:
kawałek schabu
mała cukinia
jajko
żółty ser typu gouda
2 ząbki czosnku
kilka łyżeczek koncentratu Pudliszki
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia (wg waszych upodobań)
Wykonanie:
Schab nacinamy wzdłuż w 4 miejscach.
Nacięcia smarujemy koncentratem Pudliszki.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.
Ser także ścieramy na grubych oczkach tarki.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Do cukinii dodajemy jajko, ser, natkę pietruszki, czosnek, przyprawy i wszystko mieszamy.
Połową farszu wypełniamy nacięcia w mięsie.
Obwiązujemy nicią kuchenną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie usuwamy nić, wierzch schabu obkładamy pozostałym farszem i pieczemy jeszcze około pół godziny.
Gotowe! Można zajadać!
Po tym czasie usuwamy nić, wierzch schabu obkładamy pozostałym farszem i pieczemy jeszcze około pół godziny.
Gotowe! Można zajadać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz