Kiedy nie masz czasu na zwijanie tradycyjnych gołąbków lub też chcesz zachwycić swoich gości tradycyjnym daniem w nowej odsłonie, to ten przepis jest dla Ciebie! Taka baba smakuje naprawdę pysznie. Jest tu wszystko to, co w tradycyjnych gołąbkach: ryż, mięso mielone, kapusta, koncentrat pomidorowy Pudliszki, przyprawy... Zatem, do dzieła!
Składniki na farsz:
ryż - ugotowany
mięso mielone
słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
cebula - drobno pokrojona i usmażona
natka pietruszki - drobno pokrojona (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub inne dowolne)
natka pietruszki - drobno pokrojona (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub inne dowolne)
Dodatkowo potrzebujemy:
młodą kapustę - lekko obgotowaną
młodą kapustę - lekko obgotowaną
masło do wysmarowania formy
folię aluminiową
formę od babki
Wykonanie:
Składniki na farsz dokładnie ze sobą mieszamy.
Formę od babki smarujemy masłem.
Spód i boki wykładamy kapustą.
Układamy część farszu, na to liść kapusty, znów część farszu i liść kapusty.
Robimy tyle warstw, ile zmieści się w naszej foremce.
Wykonanie:
Składniki na farsz dokładnie ze sobą mieszamy.
Formę od babki smarujemy masłem.
Spód i boki wykładamy kapustą.
Układamy część farszu, na to liść kapusty, znów część farszu i liść kapusty.
Robimy tyle warstw, ile zmieści się w naszej foremce.
Na koniec, dokładnie przykrywamy liśćmi kapusty, smarujemy je masłem i nakładamy folię aluminiową, tak by przywierała do boków formy.
Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut.
Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz