niedziela, 3 stycznia 2016

Ciasto z truskawkami i kremówką


Składniki:
Forma: 23cm x 40cm

Przygotowanie:
Biszkopt:
2 szkl mąki
1 ½  szkl cukru
¾ szkl kakao
3 jaja
1 szkl mleka
½ szkl oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
¾ łyżeczki soli
cukier waniliowy

Bita śmietana: 
1 litr kremówki 30%
pół literatki cukru pudru (można mniej)
3 czubate łyżeczki żelatyny
pół literatki wrzątku

Galaretka:
3 galaretki truskawkowe:
4 szkl wrzątku
Truskawki
Wykonanie biszkoptu:
Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 1700 25minut (termooobieg).

Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Do wykonania ciasta wystarczy połowa biszkoptu. Pozostałą część, można zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika.

Wykonanie bitej śmietany:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, przed końcem ubijania dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopt.

Truskawki ułożyć na kremówce. Zalać stężoną galaretką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz