wtorek, 29 września 2015

Ciasto ze śliwkami


Składniki:
Forma: 37cm x 25cm

Przygotowanie:
Ciasto:
4 jajka
1 szkl cukru
3 szkl mąki
¾ szkl oleju
2 łyżeczki proszku

Kruszonka:
125g margaryny
1 ¼  szkl mąki
¼ szkl szkl cukru pudru
¼ szkl szkl cukru

Dodatkowo:
Cukier puder
Śliwki

Białka ubić, dodać cukier i wymieszać mikserem, potem dodać żółtka i wymieszać, wlać olej i wymieszać, na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać na mniejszych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Ułożyć obok siebie połówki śliwek.

Przygotować kruszonkę i rozłożyć na śliwkach. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach (termoobieg) około 1h (do suchego patyczka).

Oprószyć cukrem pudrem lub zrobić lukier.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz