wtorek, 12 listopada 2019

Rożki francuskie z serem i brzoskwinią




Składniki:
Ciasto francuskie - 1 płat
Nadzienie: Ser półtłusty - ok. 150g, 1 żółtko, cukier wanilinowybrzoskwinie
Do posmarowania: 1 białko, cukier (opcjonalnie)

Wykonanie rożków:
Ciasto francuskie przekroić na 6 kwadratów. 
Ser, cukier wanilinowy, żółto wymieszać widelcem. 
Brzoskwinie pociąć w paski.
W jednym rogu każdego kwadratu położyć trochę sera, na to 3 plasterki brzoskwiń.
W drugiej części kwadratu zrobić 3 nacięcia.
Kwadraty skleić w trójkąty (nacięcia pozostawić na górze). 
Brzegi trójkątów docisnąć widelcem.
Rożki przełożyć na blaszkę. Wierzch i boki posmarować białkiem, można jeszcze posypać je cukrem.

Piec w temp. 180 stopni około 25 minut - do zarumienienia. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz