wtorek, 6 października 2015

Lastryko



Składniki:
Mała keksówka

Przygotowanie:
0,5 l kremówki 30%
2 łyżki cukru
2 czubate łyżki żelatyny

3 galaretki kolorowe
3 szkl wrzątku
Galaretki rozpuszczamy, każdą w szklance wody i wlewamy do głębokich talerzy. Czekamy, aż porządnie stężeją.

Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Żelatynę zalewamy małą ilością wrzątki i rozpuszczamy, żeby nie było grudek. Do gotującej kremówki, wlewamy delikatnie żelatynę. Podgrzewamy jeszcze chwilę stale mieszając. Studzimy.

Stężone galaretki, kroimy w kostkę, wsypujemy do formy i zalewamy zimną śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz