poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Ciasteczka Jajeczka



Ciasteczka Jajeczka... musiałam je zrobić, ponieważ krążą na wielu stronach w Internecie... Chciałam się przekonać, czy rzeczywiście, oprócz tego, że cieszą oko, są też smaczne... I wierzcie mi, że są! Niby słodkie, niby kwaśne - idealne połączenie...


Składniki na 30 jajeczek
(30 ciasteczek z dziurką i 30 bez dziurki):
- 300g mąki pszennej
- 200g margaryny Kasia lub masła
- 100g cukru pudru
- jajko

Wykonanie ciasteczek:
Wszystkie składniki ugniatamy rękoma do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy 2h w lodówce. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto - wycinamy ciasteczka w kształcie jajka. W połowie ciasteczek robimy dziurki. Pieczemy w 160 stopniach 10-15 min w zależności od grubości ciasteczek (do zarumienienia).



Składniki na masę cytrynową:
- 65 ml soku z cytryny
- 60 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 110 g masła

Wykonanie masy cytrynowej:
W garnuszku mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i żółtkami. Masę lekko podgrzewamy, dodajemy masło i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu, studzimy.


Dodatkowo:
- cukier puder

Ciasteczka z dziurką oprószamy cukrem pudrem. Ciastka bez dziurki smarujemy kremem cytrynowym i przykrywamy ciastkami z dziurką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz