poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Wielkanocne babki z majonezem

Wielkanocne babki z majonezem - duże, średnie i malutkie... Obowiązkowo w koszyczku i na stole wielkanocnym...



Składniki na 2 babki średniej wielkości:
4 jajka
1 szkl cukru
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
0,5 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki majonezu
1 olejek śmietankowy

Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru, dodać żółtka i wymieszać, wsypać mąki, proszek do pieczenia i mieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia składników, na końcu dodać majonez, olejek i delikatnie wymieszać. Blaszki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, Ciasto przelać do formy na 2/3 wysokości. Piec w temp 160 stopni około 50 minut (do suchego patyczka).








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz