niedziela, 3 września 2017

Sernik z malinami



Składniki:
Forma: 40cm x 25cm

Przygotowanie:
Ciasto:
1 kostka margaryny Palma/Kasia
3 szkl mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masa serowa:
1 kg sera (wiadereczko President)
1/3 roztopionego masła/margaryny
2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
1 szklanka cukru
2 jajka

Dodatkowo:
Maliny
5 białek
¾ szklanki cukru

Ciasto:
Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną schować do lodówki, drugą rozłożyć na blaszce.

Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować i położyć na ciasto.

Maliny położyć na masie serowej.

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i rozłożyć równomiernie na malinach.

Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i rozsypać na pianie.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160st C przez 60 minut, potem kolejne 10 minut tylko na spód.












2 komentarze:

  1. chodzi za mną taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do jego wykonania ;) Przygotowuje się go dość szybko, potem godzinka w piekarniku i można się zajadać ;)

      Usuń