poniedziałek, 4 września 2017

Muffinki z jeżynami


Składniki na 12-15 sztuk:

Przygotowanie:
Ciasto na muffinki:
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
2 jajka
75 ml oleju
250g jogurtu naturalnego (może być też jogurt owocowy, maślanka, kefir, zsiadłe mleko)

Dodatkowo:
jeżyny

Połączyć ze sobą w jednej misce składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Wymieszać je ręką. Dodać składniki suche do składników mokrych i wymieszać je delikatnie ręką.
Wyłożyć blaszkę do muffinek papilotkami lub silikonowymi foremkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta, na to 2-3 jeżynki i przykryć je pozostałym ciastem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 25 minut (termoobieg) w 160 stopniach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz