Składniki:
Forma:
21x32cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt
3 jajka
0,5 szkl cukru
1 łyżka octu
1 szkl mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
puszka masy kajmakowej
słonecznik łuskany
odrobina margaryny
Bita śmietana:
0,5 litr kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
1/4 literatki wrzątku
1,5 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)
|
Biszkopt:
Całe jajka i cukier zmiksować.
Dodać ocet i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę i proszek i miksować
chwilę na małych obrotach. Ciasto wyłożyć
na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Piec w dobrze nagrzanym
piekarniku ok. 20-25 min. w 160°C
termoobieg.
Masa karmelowa:
Na patelni rozpuścić margarynę, wrzucić słonecznik i mieszać, aż do zarumienienia. Dodać masę kajmakową i połączyć składniki, tak by łatwo można wyłożyć je na biszkopt.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać
wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem
pudrem. Do prawie ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na
wolniejszych obrotach. Bitą śmietanę rozłożyć na przestudzoną masę kajmakową.
|
niedziela, 3 września 2017
Ciasto Słonecznik
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz