niedziela, 3 września 2017

Ciasto Słonecznik

Składniki:
Forma: 21x32cm
Przygotowanie:

Biszkopt
3 jajka
0,5 szkl cukru
1 łyżka octu
1 szkl mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa karmelowa:
puszka masy kajmakowej
słonecznik łuskany
odrobina margaryny

Bita śmietana:
0,5 litr kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
1/4 literatki wrzątku
1,5 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)

Biszkopt:
Całe jajka i cukier zmiksować. Dodać ocet i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę i proszek i miksować chwilę na małych obrotach.  Ciasto wyłożyć na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min.   w 160°C termoobieg.
 
Masa karmelowa:
Na patelni rozpuścić margarynę, wrzucić słonecznik i  mieszać, aż do zarumienienia. Dodać masę kajmakową i połączyć składniki, tak by łatwo można wyłożyć je na biszkopt.

Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do prawie ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Bitą śmietanę rozłożyć na przestudzoną masę kajmakową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz