poniedziałek, 28 grudnia 2015

Makowiec japoński



Składniki:
Forma: 23cm x 40cm

Przygotowanie:
Ciasto kruche:
1 kostka margaryny Kasia/Palma
4 jajka
¾  szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szkl mąki pszennej
(lub 3,5 w zależności od wielkości jajek)

Masa makowa:
1 kostka margaryny Kasia/Palma
8 żółtek
¼  szkl cukru
puszka masy makowej (Bakaland 850g)
60 dag startych jabłek (odcisnąć sok)
8 łyżeczek kaszki manny
2,5 łyżeczki proszku
olejek migdałowy

Piana: 
8 białek
¾ szkl cukru

Opcjonalnie:
cukier puder
garść skórki pomarańczy
Ciasto:
Składniki na ciasto wyrobić rękoma i wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem. Zostawić troszkę ciasta na wierzch.

Masa makowa:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać na przemian po łyżce maku i jabłek. Ubić pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając mikserem. Na koniec dodać kaszkę, proszek do pieczenia, olejek (i opcjonalnie skórkę pomarańczy). Masę wyłożyć na ciasto.  

Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i poukładać na masie makowej.

Makowiec piec 30-40minut w 160 stopniach. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz