Składniki:
Około 50
sztuk
|
Przygotowanie:
|
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
100 g masła roztopionego i lekko
przestudzonego (lub margaryny Kasia/Palma)
100 g łagodnego miodu np. akacjowego
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier 1. wersja
Wersja: białko + 1szkl cukru pudru, ewentualnie
barwnik spożywczy
Lukier 2. wersja
Cukier puder + gorąca woda
|
Wszystkie
składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale
nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując
je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich
odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 minut. Studzić na kratce.
Dowolnie udekorować.
Lukier
1. Wersja
Białko
ubić i dodać do niego cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita
masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodać cukier puder, jeśli za gęsty,
odrobinę wody. Lukier podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami.
Lukier 2. Wersja
Wlać
do miseczki odrobinę wrzątku i dodawać cukier puder, mieszać, aż masa będzie
gęsta.
|
poniedziałek, 7 grudnia 2015
Kruche Pierniczki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz