poniedziałek, 7 grudnia 2015

Kruche Pierniczki



Składniki:
Około 50 sztuk
Przygotowanie:

300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
100 g masła roztopionego i lekko przestudzonego (lub margaryny Kasia/Palma)
100 g łagodnego miodu np. akacjowego
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier 1. wersja
Wersja: białko + 1szkl cukru pudru, ewentualnie barwnik spożywczy     

Lukier 2. wersja
Cukier puder + gorąca woda

Orzechy, rodzynki, posypki do dekoracji


Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Lukier 1. Wersja
Białko ubić i dodać do niego cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodać cukier puder, jeśli za gęsty, odrobinę wody. Lukier podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami.

Lukier 2. Wersja
Wlać do miseczki odrobinę wrzątku i dodawać cukier puder, mieszać, aż masa będzie gęsta.









 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz