poniedziałek, 28 grudnia 2015

Sernik Mamy


Składniki:
Forma: 23cm x 40cm

Przygotowanie:
Ciasto kruche:
1 kostka margaryny Kasia/Palma
4 jajka
¾  szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szkl mąki pszennej
(lub 3,5 w zależności od wielkości jajek)

Masa serowa:
1kg sera (President w wiaderku)
1 jajko
5 żółtek
¾ szkl oleju
½ litra mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szkl cukru
¾ szkl kwaśnej śmietany

Piana: 
5 białek

Polewa:
czekolada mleczna
odrobina mleka i margaryny
Ciasto:
Składniki na ciasto wyrobić rękoma i wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem.

Masa serowa:
Jajko, żółtka i cukier utrzeć mikserem. Dodać powoli resztę składników i dobrze zmiksować. Na koniec dodać pianę, wymieszać i wylać na ciasto.

Sernik piec 50 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu).

Polewa:
Składniki na polewę rozpuścić w rondelku i polać schłodzony sernik.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz