poniedziałek, 14 marca 2016

Napoleonik



Składniki:

Przygotowanie:
Ciasto:
2 gotowe opakowania ciasta francuskiego

Krem:
1l mleka
1 szkl cukru
1 opak. cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
250 dag masła lub margaryny Kasia/Palma 

Dodatkowo:
Cukier puder

Ciasto:
Płat ciasta francuskiego wraz z papierem przełożyć na blaszkę. Ciasto nakłuć widelcem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni około 20-25 minut (termoobieg ). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem. Tak samo upiec drugi płat ciasta. Schłodzić.

Krem:
Prawie całe mleko zagotować z cukrami i margaryną. W pozostałym mleku rozmieszać obie mąki. Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać  na 1 płat ciasta, a wierzch przykryć drugim.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz